Misschien heb je al medewerkers met downsyndroom of een andere beperking binnen het bedrijf, of overweeg je dit te doen. Dit biedt niet alleen kansen voor de werknemer met een beperking, maar voor de hele organisatie. Diversiteit op de werkvloer versterkt de dynamiek, stimuleert nieuwe inzichten en verhoogt de betrokkenheid van iedereen.
• Bevorderen van een diverse en open werkomgeving: Je zorgt voor een werkcultuur waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen en zich te ontwikkelen.
• Unieke talenten benutten: Mensen met downsyndroom brengen talenten en een eigen kijk op de wereld met zich mee. Dit kan de creativiteit en innovatie binnen je team bevorderen.
• Positieve teamdynamiek: Inclusiviteit op de werkvloer zorgt voor meer samenwerking, empathie en begrip onder collega’s. Dit versterkt de groepsdynamiek en kan leiden tot een prettigere werkomgeving voor iedereen.
• Positieve impact op je organisatie: Inclusieve werkgevers worden vaak gewaardeerd door klanten en partners. Dit draagt bij aan een positief imago en meer betrokkenheid.
• Perspectief voor huidige medewerkers: Het biedt de kans aan je huidige medewerkers om een andere invulling aan hun werk te geven, namelijk het begeleiden van collega's met een beperking.
• Maatschappelijke bijdrage: Je draagt actief bij aan het bevorderen van gelijke kansen voor mensen met een beperking. Je geeft hiermee een belangrijk signaal af.
“Door het werkplezier van onze verstandelijk beperkte collega’s realiseerden we ons weer op wat
voor prachtplek we werken! Dat veranderde de sfeer binnen de hele organisatie.”
• Werk op maat
Niet iedereen met downsyndroom (of een andere beperking) heeft intensieve begeleiding nodig. Soms volstaat wat extra tijd, ondersteuning of begeleiding. Zorg voor duidelijke afspraken en een omgeving waarin de werknemer zich gewaardeerd en ondersteund voelt.
• Betrek je team
Maak ook het team bewust van het belang van inclusiviteit. Een open cultuur en goede communicatie zorgen voor begrip en samenwerking.
• Focus op mogelijkheden
Iedere medewerker heeft unieke talenten. Focus op wat iemand wél kan, en niet op de beperking. Dit zorgt voor een positieve werkervaring voor iedereen.
• Gebruik bestaande expertise
Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Gebruik bestaande ervaringen en expertise. Neem vooral eens een kijkje op www.opnaarde125000.nl. Dit programma kan je helpen bij het inclusiever maken van je bedrijf en biedt advies over subsidies.
• Duidelijke communicatie
Heldere en toegankelijke communicatie is belangrijk. Zorg ervoor dat taken en verwachtingen duidelijk zijn en dat de werknemer de kans krijgt om vragen te stellen of om begeleiding te vragen waar nodig.
Je vindt hier inspirerende verhalen van bedrijven waar werknemers met downsyndroom of andere beperkingen succesvol meedoen en een waardevolle bijdrage leveren. Ontdek hoe inclusief werken niet alleen de werknemer, maar ook het bedrijf vooruit helpt.
Bij De Cantharel wordt alles vers gemaakt en met stijl geserveerd. En dat wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een aantal medewerkers met een beperking.
Een samenwerking tussen Essent, cateraar Appél en zorgorganisatie Cello, waarbij het nu eens niet gaat om geld, maar om het realiseren van mogelijkheden.
Brownies&downieS is misschien wel het bekendste initiatief in Nederland als het gaat om arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Geenen Gardening is een hoveniersbedrijf. Wat het bedrijf zo bijzonder maakt? Dat hun medewerkers een verstandelijke of psychische beperking hebben.
Bij de Koekfabriek vinden ze dat iedereen moet kunnen meedoen. Ze dragen hier hun steentje - eigenlijk hun koekie - aan bij door te kijken naar mogelijkheden.
Bij Ons Plekske worden jongeren gestimuleerd worden om hun talenten verder te ontwikkelen. Midden in de dorpsgemeenschap, van het Brabantse Vinkel.