Als leerkracht, schooldirecteur of intern begeleider heb je de kans om een omgeving te creëren waarin álle kinderen kunnen floreren, óók kinderen met downsyndroom. Misschien krijg je binnenkort een leerling met downsyndroom in je klas, of ben je hierover nog in gesprek met ouders.
Het is al lang geen uitzondering meer; vrijwel alle kinderen met downsyndroom gaan naar school. Soms naar speciaal onderwijs, maar ook vaak naar een reguliere school. En dat biedt niet alleen kansen voor de leerling met downsyndroom, maar voor de hele groep. Door samen te leren, groeien leerlingen in hun begrip voor elkaar en ontwikkelen ze bredere perspectieven. Vaak kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken.
Voor uitgebreide praktische informatie over een inclusieve leeromgeving, verwijzen we je graag naar de Leidraad Onderwijs van de stichting Down Syndroom.
Je vindt hier verhalen van - en over - scholen waar kinderen met downsyndroom actief meedoen.
"We vinden dat ieder kind uit de wijk hier naar school moet kunnen gaan. Ongeacht aspecten zoals beperking, cultuur, geloof en nationaliteit."
"We zien inclusief denken - het omgekeerde van uitsluiten - als een belangrijke maatschappelijke opdracht van onze school."
“Onze studenten leren woonvaardigheden en beroepsvaardigheden binnen een van de leergangen horeca, dienstverlening of onderhoud."
"We willen gewoon een heel goede school zijn, waar kinderen een geweldige tijd beleven en veel leren. Dat is onze grondhouding."
"Zo zelfstandig mogelijk worden betekent voor elke jongere wat anders. Onze jongeren lopen stage bij gewone bedrijven en organisaties."
"Jongeren kunnen zich hier ontwikkelen op het vlak van horecavaardigheden. En als ze alle diploma's hebben, gaan ze naar een reguliere baan."
"We werken samen met MBO Amersfoort; je ziet dat op een natuurlijke manier contact ontstaat tussen de MBO-studenten en de Paratus-studenten."
"Een bijna-baantje is een persoonlijk ontwikkelingstraject. We gaan met de jongeren aan de slag met hun werkdroom, hun ambitie."
Wil je ook jouw ervaringen delen? Neem vooral contact met ons op.